درمان افسردگی با تحریک مغناطیسی مغز rTMS
تحریک مغناطیسی مغز (TMS) یک روش غیر تهاجمی برای تحریک نورونهای مغزی از روی جمجمه است که بدون کمترین احساس درد انجام میگیرد. در بیماران افسردهای که به درمان دارویی یا رواندرمانی پاسخ ندادهاند، TMS میتواند به عنوان درمان جایگزین تجویز شود. این روش توسط اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) در اکتبر ۲۰۰۸ جهت درمان بیماران افسردگی اساسی مورد تایید قرار گرفته است. (درمان افسردگی)
فرایند درمان با TMS چگونه است؟
این روش درمانی در بیماران سرپایی و بستری قابل اجراست و به صورت جلسات درمانی متعدد تجویز میشود. در هر جلسه درمانی بیمار بر روی صندلی مینشیند. بر اساس نوع اختلال، کویل مغناطیسی در محل مربوطه بر روی سر قرار میگیرد. در مقابل سر یک سیم پیچ الکترومغناطیس قرار داده میشود. سیم پیچ الکترومغناطیس بهطور مکرر خاموش و روشن میشود تا پالسهای محرک تولید کند. در نتیجهی ایجاد این پالسها، صدای ضربه زدن یا کلیک کردن ایجاد میشود که معمولا به مدت چند ثانیه طول میکشد و سپس متوقف میشود. در کل جلسه درمانی کارشناس TMS حضور داشته و بیمار را پایش میکند و در صورت تمایل بیمار جلسه درمان را قطع مینماید. هر جلسه درمان ۴۰-۲۰ دقیقه طول میکشد و عموماً به میزان ۵-۳ روز در هفته تکرار میشود. کل دوره درمانی ۶-۴ هفته به طول میانجامد که بسته به نوع اختلال روانپزشکی متغیر است.
افراد مناسب برای استفاده از TMS
چنانچه از بیماری افسردگی رنج میبرید و با موارد زیر موافق هستید، با پزشکتان در مورد مناسب بودن این روش برای شما، مشورت کنید:
- برای درمان علایم بیماری خود میخواهم از یک روش طبیعیتر استفاده کنم.
- علایم بیماری من در زندگی روزمرهام تداخل ایجاد میکند.
- از نتایج روشهای درمانی توسط دارو به تنهایی راضی نیستم.
- دچار عوارض جانبی ناخواسته ناشی از مصرف دارو هستم.
عوارض جانبی TMS:
عوارض جانبی شناختهشده TMS ، سردرد بعد از جلسات ابتدایی است و علت آن هم این است که چون پوست سر برای اولین با مغناطیس مواجه میشود امکان دارد که این واکنش را نشان دهد. این عارضه موقتی است از هر ۱۰ نفر یک نفر به آن مبتلا میشوند و اگر کسی دچار آن شد میتواند با استفاده از قرص مسکّن آن را برطرف کند.